Et spraymalt fra amerikanske
Briess. Dette spraymaltet er lyst og egner seg således til alle ølsorter, både
lyse og mørke når bryggeren supplerer med spesialmalt.
Spraymalt er malt som er
ferdigmesket for deg, og så konsentrert ned og frysetørret til et fint
pulver. Dette blander bryggeren så ut i vann, og koker som vanlig vørter;
det er dermed perfekt for nybegynnere og bryggere som enda ikke har tatt
steget over i full maltbrygging.
Men du vil fortsatt få bruk
for spraymalt etter at du har begynt å meske selv:
1. Det brukes til å
dyrke opp gjær med gjærstartere. Da er vanlig mengdeforhold 100 g spraymalt til
1 liter vann. Det gir en vørterstyrke på rundt 1.037, noe som er ideelt når man
dyrker opp gjær.
2. Det kan brukes
til å finjustere styrken på vørteren hvis man ikke fikk det forventede utbyttet
etter mesken. Derfor er det lurt alltid å ha en pose med maltekstrakt stående.
3.
Til slutt brukes
det gjerne for å booste styrken på vørteren når man vil brygge et sterkere øl
og man har et meskeoppsett som ikke er egnet for å meske svært sterk vørter.
Det er viktig å merke seg at
spraymalt er vesentlig mer konsentrert enn maltkorn. Et vanlig mål å bruke
internasjonalt er "points per pound per gallon", og spraymalt
pleier da å ligge på rundt 45 (noe slingringsmonn er det alltid). Oversatt
til norske mål vil det si at 1 kg spraymalt blandet ut i 10 liter vann gir
en vørterstyrke på rundt 1.037. Dobler man mengden vann, blir styrken
halvert, osv.
Spraymalt er hygroskopisk,
dvs. at det tiltrekker seg fukt fra lufta rundt. Det er derfor viktig at
man lagrer det i en tett pose/beholder og presser ut lufta fra posen og
stenger den godt etter bruk.